Відділ обслуговування громадян №15 (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області інформує:

З 01.04.2021 набула чинність Постанова КМУ від 16.12.2020 № 1279 «Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги». Відтепер допомогу на поховання та недоотриману пенсію у зв’язку зі смертю пенсіонера можна отримати лише в банку.

Для отримання допомоги на поховання у разі звернення до сервісних центрів Пенсійного фонду надаються наступні документи: заява про виплату допомоги на поховання; документ, що посвідчує особу заявника; свідоцтво про смерть; витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть або довідка про смерть. У разі реєстрації смерті за межами України надається свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті, виданий компетентним органом іноземної держави.

Для отримання недоотриманої пенсії потрібно надати: свідоцтво про смерть пенсіонера; документи, що підтверджують родинні стосунки; документ, який посвідчує особу заявника й місце його проживання.

Водночас відтепер у разі звернення за отриманням допомоги на поховання або недоотриманої пенсії заявник подає до органів Пенсійного фонду довідку про реквізити банківського рахунка із зазначенням розрахункового рахунка у форматі IBAN, відкритого на особу, що звертається щодо отримання послуги.

У разі відсутності в одержувача поточного рахунка чи неможливості його відкрити, виплати може бути здійснено шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунка через Ощадбанк («Швидка копійка»).