Відповідно до Указу Президента України «Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг» та Постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року №691 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини» з 1 січня поточного року в місті Харкові працює пілотний проєкт “єМалятко”.

На сьогодні послуга включає в себе одночасно 8 послуг:

  • державна реєстрація народження дитини;
  • визначення походження дитини;
  • реєстрація місця проживання новонародженої дитини;
  • реєстрація її у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків;
  • призначення допомоги при народженні дитини;
  • призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;
  • визначення належності новонародженої дитини до громадянства України;
  • внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номеру запису в ньому.

Проєкт працює в режимі бета-тестування.

В наданні комплексної послуги «єМалятко» задіяні декілька організацій, від злагодженої роботи кожної з них залежить кінцевий результат. Управління праці та соціального захисту населення виконують функції призначення допомоги при народженні дитини та допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.

Така комплексна послуга доступна в міських пологових будинках № 1, 2, 3, 4, 6, 7,  державному закладі “Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології Міністерства охорони здоров’я України”. Також з 23.01.2020, цю послугу можна отримати в усіх центрах надання адміністративних послуг міста Харкова, а також Регіональному центрі послуг.

За даними Департаменту цифрової трансформації, з 1 січня було прийнято 677 заяв для отримання послуги «єМалятко», що складає 37% від загальної кількості (1806) новонароджених.

Станом на 21 квітня 2020 року 75% осіб (що складає 506 заявників від загальної кількості громадян (677), які звернулися за послугою «єМалятко»), подали заяву на призначення допомоги при народженні дитини.

При позитивному вирішенні питання видачі свідоцтва про народження дитини, дані про реквізити цього документу автоматично надходять до Управлінь праці та соціального захисту населення відповідно до місця реєстрації заявника. Обробка звернень співробітниками управлінь праці та соціального захисту населення здійснюється своєчасно, протягом однієї доби.

Виплата допомоги провадиться відповідно до графіку фінансування.

Однак, є деякі особливості призначення допомоги при народженні дитини в рамках комплексної послуги «єМалятко»:

1. Органами соціального захисту населення отримувачам допомоги при народженні дитини здійснюється нарахування страхових внесків до Пенсійного фонду. Тобто, якщо заява подається від імені  матері, то період отримання допомоги (3 роки) буде зарахований до її трудового стажу.

2. Внутрішньо переміщені особи можуть отримати послугу державної реєстрації народження дитини, але поки що не мають змоги звернутись за призначенням допомоги при  народженні дитини в рамках проєкту «єМалятко» за місцем  їх  реєстрації відповідно до довідки внутрішньо переміщеної особи. Проте, є можливість подати заяву через сайт Міністерства соціальної політики України та отримати вищезазначену допомогу в місті Харкові, за фактичним місцем проживання. Використовуючи кваліфікований електронний підпис (далі- КЕП), можна подати заяву для призначення допомоги при народженні дитини, не виходячи з дому. Якщо відсутній КЕП, то після подачі заяви через сайт необхідно буде відвідати Управління праці та соціального захисту населення для підписання заяви власноруч.

Шановні батьки! Користуйтеся електронними сервісами, збережіть свій час та здоров’я своєї родини та оточуючих!

 

Джерело: https://prozoriy-office.kharkov.ua