Московський відділ обслуговування громадян у м. Харкові (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області інформує:

Подати заяву на призначення або перерахунок пенсії можливо без особистого звернення в органи Пенсійного фонду, скориставшись сучасним сервісом в «одне відвідування», що передбачає подання заяви і сканованих копій документів в електронному вигляді через вебпортал Фонду: https://portal.pfu.gov.ua.

Щоб подати звернення про призначення/перерахунок пенсії в режимі онлайн, потрібно увійти на вебпортал електронних послуг за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП) або через систему електронної ідентифікації GovID.

З кваліфікованим електронним підписом до системи можливо увійти через пункт меню «Вхід» і в полі «Увійти до системи «За ЕЦП» вибрати свій АЦСК. Увійшовши в «Особистий кабінет», потрібно вибрати відповідний розділ для звернення. Потім заповнити запропоновану анкету й прикріпити до заяви скановані копії необхідних документів, перелік яких зазначено на вебпорталі. Заяву потрібно підписати електронним кваліфікованим підписом і надіслати у відповідний орган Фонду. Заява про призначення/перерахунок обробляється протягом 10 днів.

Варто пам’ятати:

  • застрахована особа може подати заяву про призначення пенсії не раніше як за місяць до досягнення пенсійного віку;
  • пенсію за віком призначають із дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;
  • пенсію по інвалідності призначають із дня встановлення інвалідності;
  • пенсію у зв’язку з втратою годувальника призначають із дня, що настає за днем смерті годувальника.