Московський відділ обслуговування громадян у м. Харкові (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області інформує:

Відповідно до статті 24 Закону України від 09.07.2003 №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон 1058) страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж з 01.01.2004 обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог Закону 1058 за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Коло платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено статтею 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Порядок укладання договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування визначений Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449.

Укладання договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування покладено на фіскальні органи.

При зверненні за призначенням пенсії заявник надає договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.